x
İ s t a n b u l
a r a m a K u r t a r m a

May 23 2023

DEPREM OLDUĞUNDA İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ..!

DEPREM OLDUĞUNDA İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ..!
Deprem, birlikte yaşamamız gereken, ne zaman olacağı ise belli olmayan, merkezine, şiddetine ve hissedilme hissine göre hasar verebilen doğa olaylarından (doğal afetlerden) bir tanesidir.
İstanbul’da yaşanması beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili deprem uzmanları tarafından uyarılar gelmeye devam ederken,
depreme karşı hazırlıklı olmak için evinizin sağlam ve kontrol ettirilmiş olmasının dışında yapabileceğimiz tek şey, güzel bir deprem çantası hazırlamaktır. İçerisine, olabilecek en kötü durumu düşünerek gereken ne varsa koyup, deprem çantanızı tam kapının yanına veya evinizde çök tutun korun yapacağınız yere yakın koymalısınız. Aracınız varsa bagaja da bir çanta yaparak koymanızda fayda vardır. Bir yerlerde bir hafta kadar ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek para bulundurmalıyız. Depremden sonra kredi kartı, banka hesabı işe yaramayabilir. Çünkü oluşacak yoğunluk, enerji ve iletişim hatlarında olabilecek kesintiler tüm dijital işlemlerin aksamasına sebep olacaktır. Her türlü ihtiyaç ancak nakit para ile karşılanabileceğini de unutmayalım. Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını ve her an bir deprem yaşama ihtimalimizin var olduğunu düşünürsek bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeli, ertelememeliyiz.

Deprem çantası,sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Peki; deprem çantası nasıl hazırlanır, içinde neler olmalıdır?
Bu bilgiler hayat kurtarabilir.
Deprem çantasında olması gereken temel malzemelerimiz ;
1. Bolca Su.
En az 72 saat yetebilecek miktarda su, hava sıcak veya soğuk olsun bizi hayatta tutabilecek en önemli şey sudur, ne kadar çok olursa o kadar çok faydasını görürüz. İnsan susuzluğa en çok 4 – 7 gün dayanabilir. Kapağı açılmamış üzerinde üretim ve son kullanma tarihi olan pet şişeler kullanmalıyız.

2. Yiyecek
En kötü durum düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız.Uzun süre dayanıklıdır.Yüksek enerji içeren gıdalar fıstık ezmesi gibi,fındık,fıstık,çikolata,kraker,enerji barları gibi yiyecekler gibi hayatta kalma şansımızı arttıracaktır.Su da yaptığımız gibi yiyecek malzemelerinde de son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz. Su ve yiyecek malzemeleri belli aralıklarla yenilenmelidir.
3.Yardım çağırmak için Düdük

Enkaz altında sesinizi duyurmak için, sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır.Sesimizi çok uzaklara duyurma imkanı sağlayan bir düdük kurtarılma şansımızı arttırır.
4.Giysi
Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalarsa dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir.Uzun süre evimize tekrar giremeyebiliriz.Üzerimize kalın bir şeyler giymemiz gerekebilir.Yağmurluk eldiven, iç çamaşırı,
kazak,mont,bot ve benzeri eşyalar bulundurulmalıdır.Kısaca; mevsime uygun temiz giysiler.
5. Para.
ATM ve bankaların hizmet veremediği afet durumu için çantalarımızda bir miktar para bulundurursak hayatımızı kolaylaştırabiliriz.Birazının bozuk para olmasına da özen gösterelim.
6.İlk Yardım Çantası.
Deprem veya başka bir acil duruma karşı ufak tefek yaralanmalara karşı deprem çantamızda mutlaka ilk yardım çantası bulundurmalıyız. İlk yardım çantamızın içinde neler olduğunu ve nasıl kullanacağımızı da bilmeliyiz. Mümkünse ilk yardım eğitimi almamızda büyük yararlar vardır.

7.El feneri
Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak el feneri enkaz altında çok işimize yarayacaktır. Yedek pillerini de unutmayalım. Dinamolu el fenerleri olursa daha güzel olur pile gerek olmuyor azıcık elinizle basınca baya ışık veriyor.

8.Asker Radyosu,
Radyo yayını radyo dalgaları aracılığıyla yapılır ve bilgiyi
görünmez bir şekilde kilometrelerce uzağa iletir. Radyo dalgaları çok uzun mesafelerde iletişimi mümkün kılar.
Deprem yıkımı sonrasında baz istasyonları, televizyon yayınları, internet erişimi vb haberleşme araçları kesintiye uğrar. Ayrıca uzun süreli elektrik kesintileri de gerçekleşir.

Pil yardımı ile çok uzun süre çalışması mümkün olan radyo depremzedenin dış dünya ile iletişiminin uzun süre devam etmesini mümkün kılar. Radyodan yardım ve kurtarma bilgilerini haber alabilen depremzede ayrıca zaman algısının da korunmasını sağlar. Doğal afet ve yapılan faaliyetler hakkında kişilerin bilgi sahibi olması sayesinde, kaotik durumlar daha az yaşanacaktır.

Halkımız olası bir afet durumunda 103.0 frekansından Afet FM kanalını dinleyerek en güncel bilgilere kesintisiz ulaşabilecektir.
Bu nedenlerden dolayı deprem çantasında radyo ve yedek pillerin bulunması oldukça önemlidir.
9.İlaçlar
Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarımız var ise mutlaka yedek kutuları ve raporlarınızı çantanızda bulundurmalısınız.Deprem sonrasında temin edilmemesi kötü sonuçlar doğurabilir mutlaka önlem almalıyız.Kişisel, reçeteli ilaçlar (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)
10.Çok amaçlı çakı.
Her türlü işinize yarayabilecek, açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan çok amaçlı bir çakı yanınızda olmazsa olmazlardan biridir. Örneğin konserveleri bu çakı ile açabiliriz.Deprem sonrasında ölümle sonuçlanabilecek durumdan küçücük bir çakı ile kurtulabiliriz.

11.Hijyen malzemeleri.
Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler, diş macunu ve diş fırçası, tırnak makası gibi gerekli gördüğünüz malzemeler faydalı olur.
12.Önemli evraklar.
Kimlik kartları fotokopileri,sigorta ruhsat fotokopileri,tapu fotokopileri,diploma fotokopisi,zorunlu deprem sigortası fotokopileri varsa evcil hayvanınızın sağlık karnesi vs diğer fotokopiler. Deprem sonrasında hayat normal koşullara dönerken gerekli bilgiler, telefon numaraları ve önemli evraklarımızın fotokopilerinin deprem çantasında yer alması faydalı olacaktır. Birbirinize bu belgeleri mail olarak da atsanız bence olur ve minik bir flaş bellekte de bir çok bilgiyi bir arada toplayabiliriz.

13. Çöp poşeti.
Özellikle gıda atıkları başta olmak üzere atıklar 1-2 gün içerisinde bozulmaya başlar. Şayet çöpler ve atıklar bertaraf edilemezse, salgın hastalıklar başta olmak üzere çevresel şartlar ikincil afetlere dönüşebilir.
14.Cep telefonu, pawerbank, telsiz.
Afet sonrası en çok merak ettiğimiz, başta çocuklarımız olmak üzere diğer aile bireylerimiz, akrabalarımız, arkadaşlarımız, komşularımızdır. Kişilerin sosyal statüleri doğrultusunda bu listeyi çoğaltabiliriz.
İlk saatler haricinde internet ve mobil telefon sistemleri sayesinde tüm haberleşme ihtiyaçlarımızı karşılamak için, telefonumuzun şarjlı olması çok önemlidir. Araçlarımızda da telefon şarj ünitelerinin olması her zaman önemlidir. Araçlarımızın yakıt seviyelerinin de iyi durumda olması önemlidir.

15.Çakmak,Kibrit.
Başta ısınma olmak üzere ışık kaynağı ve yiyeceklerimizi ısıtma ihtiyacı için ateş önemlidir. Soğuk ve gece şartlarında, ateşin olması insanların moralini olumlu yönde etkiler.
16. Aile fotoğrafları (vesikalık)
Afet sonrası kaybolan yakınlarımızı bulmamızı ya da onları başkalarına tarif ederken kolaylık sağlayacaktır.
17.Battaniye,uyku tulumu.
Özellikle soğuk mevsimlerde korunmamızı sağlarlar. İlk günlerde afet bölgesine yardımların gelmesi gecikebileceği unutulmamalıdır.
18. Çadır.
Yağmur, rüzgâr, soğuk gibi meteorolojik şatlardan korunmamız için önemlidir.
19. Oyuncak.
Doğal afetler çocuklar üzerinde de psikolojik etkiler bırakır. Çocuklar en kısa sürede normal yaşantılarına yakın hayat tarzına ulaşmalıdırlar. Geçiş sürecinde çocukların sevdiği bir kaç oyuncak, onların daha az etkilenmesini sağlayacaktır.
20. Ventilli Toz Maskesi.
Arama kurtarma ve enkaz çalışmalarında oluşacak toz, uzun süreçte kişisel sağlığı tehdit edebilir. Toz maskeleri zehirli ya da boğucu gaz ortamlarında koruyucu değildir.
Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz. işlem yaz-kış saati uygulamasında saatlerin yeniden düzenlendiği hafta sonlarında yapılabilir.
Deprem anında her şey çok çabuk olur. Bu yüzden düşünüp ne yapacağına karar vermek için zaman yoktur. Deprem anında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar deprem tatbikatlarının yapılması çok önemlidir.
Evde, iş yerinde, okulda düzenli olarak deprem tatbikatı yapılması, tatbikat sonrasında neyin nasıl yapıldığının değerlendirilmesi deprem zararlarını azaltmak için gereklidir. Deprem sırasında, önce bir ses duyarsınız, sonra da sarsıntı başlar. Eğer etrafınızda başkaları varsa, onları korunmaları için uyarmak amacıyla, “DEPREM!” diye bağırın.
Çök – kapan – tutun.
Güvenli bir yer bulup diz üstüne çök.
Başını ve enseni koruyacak şekilde kapan.
Sağlam bir yere tutun.
Derin derin nefes alarak sakinleşmeye çalış.
Sarsıntı geçinceye kadar olduğun yerde kal.
Asla merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
Balkona çıkmayın, balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.
Asansör kullanmayın.
Eğer bir mekanın içindeyseniz; dayanıklı bir masanın veya benzeri bir eşyanın yanına ya da altına çökün, camlardan korunun. Sarsıntı geçene kadar bekleyin, dışarıya koşmayın. Dışarıda iseniz,açıklık bir alana gidip, üzerinize düşebilecek yıkıntılardan, elektrik kablolarından ve ağaçlardan korunun. Eğer arabanızın içindeyseniz; arabayı açıklık bir alana sürün ve orada kalın. Köprülerden, alt geçitlerden ve elektrik direklerinden uzak durun. Dar bir sokakta iseniz; buralarda güvenli yer çok enderdir. Düşen objelere dikkat edin. Binaların içi dışarıdan daha güvenli olabilir.Lütfen telefonlarınızı acil durumlar dışında kullanmayın.
Doğal afetlere hazırlık süreçlerinde profesyonel yaklaşımlarda bulunmalıyız. Bizlerin ve yakınlarımızın psikolojisi çok önemlidir. Bedensel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımızı da gözetmeliyiz.
Eğitimlerimiz için izin veren Gaziosmanpaşa Kaymakamımız İskender Yönden’e ,desteklerinden dolayı Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy belediye başkanlıklarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Fikret Beşoğul.
Onursal Başkan

İstanbul Arama Kurtarma Derneği.

Leave A Comment

Derneğimizin Haritalar Üzerindeki Konumu

© İstanbul Arama Kurtarma Derneği Tüm Haklar Saklıdır.